Słowniczek

Ekstrakty roślinne:

 

Olej uśpianowy (wyciąg z nasion uśpianu różnolistnego, Taraktogenos kurzii)

Aktywny składnik: flawonoidy

Wyciąg z nasion uśpianu różnolistnego, powszechnie znany jako olej uśpianowy (czaulmugrowy), jest stosowany od stuleci w leczeniu trądu. Około 100 lat temu medycyna Zachodu zaczęła stosować ten preparat w tym samym wskazaniu. Ze względu na właściwości przeciwdrobnoustrojowe olej uśpianowy jest skuteczny w leczeniu zakażeń skórnych.

Główne właściwości biologiczne:

  • Aktywność przeciwbakteryjna
  • Aktywność przeciwzapalna: hamowanie cytokin prozapalnych

Olej uśpianowy

Tarczyca bajkalska (Scutellaria Baicalensis)

Aktywny składnik: flawonoidy (bajkalina)

Jako jedno z 50 podstawowych ziół medycyny chińskiej, gatunek Scutellaria (rodzina wargowe – Labiatae) jest powszechnie stosowany do leczenia chorób skóry, zapalenia oskrzeli, kataru siennego i jako lek przeciwbakteryjny.

Główne właściwości biologiczne:

  • Miejscowe działanie przeciwzapalne
  • Aktywność przeciwdrobnoustrojowa
  • Regulacja wydzielania łoju: zmniejszenie ekspresji receptora androgenowego
  • Aktywność antyoksydacyjna

Tarczyca bajkalska

Rabarbar dłoniasty (Rheum Palmatum)

Aktywny składnik: antrachinony (aloeemodyna, reina, emodyna)

Kłącze rabarbaru (rodzina rdestowe – Polygonaceae) od stuleci stosowane jest w medycynie chińskiej ze względu na różne właściwości lecznicze.

Główne właściwości biologiczne:

  • Aktywność przeciwzapalna w badaniach in vivo oraz in vitro (hamowanie cytokin prozapalnych jak TNF-α, IL-α)
  • Silna aktywność przeciwbakteryjna
  • Aktywność przeciwalergiczna
  • Pobudzanie procesu gojenia się ran
  • Regulacja wydzielania łoju

Rabarbar dłoniasty

Wyciąg z nasion selernicy (Cnidium monneri)

Aktywny składnik: kumaryna (ostol)

W medycynie chińskiej selernicy przypisuje się określenie cierpki, gorzki i ciepły. Opisywana roślina jest wykorzystywana od tysięcy lat jako lek na dolegliwości skórne, w tym na świąd, wysypki, wypryski kontaktowe i grzybicę.

Główne właściwości biologiczne:

  • Właściwości przeciwalergiczne i przeciwświądowe
  • Aktywność przeciwzapalna
  • Aktywność przeciwdrobnoustrojowa

Nasiona selernicy

Glycyrynian dwupotasowy (wyciąg z lukrecji gładkiej, Glycyrrhiza glabra)

Lukrecja to jedno z najważniejszych ziół medycyn chińskiej. Oprócz właściwości leczniczych, lukrecja jest również skuteczna jako pomocniczy ekstrakt ziołowy wzmacniający i modyfikujący działanie innych wyciągów.

Główne właściwości biologiczne:

  • Szerokie działanie przeciwzapalne
  • Działanie przeciwdrobnoustrojowe
  • Silne i zróżnicowane działanie przeciwalergiczne

Lukrecja gładka

Orzechy piorące (Sapindus Mukorossi)

Aktywny składnik: saponiny trójterpenowe (hederagenina)

Orzechowiec myjący (rodzina mydleńcowate – Sapindaceae) zawiera wysokie stężenie saponin o naturalnych właściwościach piorących i niezwykłych właściwościach tworzenia piany. Orzechy piorące stosuje się od wieków w naturalnym leczeniu wielu chorób skórnych, w tym także wyprysków kontaktowych i łuszczycy.

Główne właściwości biologiczne:

  • Aktywność przeciwbakteryjna
  • Działanie przeciwgrzybicze
  • Aktywność przeciwzapalna

Orzechy piorące

Portulaka pospolita (Portulaca Oleracea)

Aktywny składnik: flawonoidy (kemferol, apigenina, kwercetyna)

Już od czasów starożytnych portulaka pospolita (Phellodendron amurense) z rodziny Portulacaceae (portulakowate) była szeroko rozpowszechniona na kontynentach i wykorzystywana do leczenia zakażeń dróg moczowych. Po podaniu miejscowym opisywana roślina jest bardzo skuteczna w leczeniu ran skórnych łącznie z ukąszeniami owadów i wysypkami alergicznymi.

Główne właściwości biologiczne:

  • Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe po podaniu miejscowym
  • Wsparcie procesu gojenia rany: zapobiega nadmiernemu bliznowaceniu po zapaleniu
  • Działanie przeciwbakteryjne względem P. acnes
  • Działanie antyoksydacyjne: zwiększa aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) i zmniejsza stężenie dialadehydu malonowego (MDA)

Portulaka pospolita

Działanie składników nawilżających:

Alantoina

(INCI: Allantoin)

Pochodna mocznika naturalnie występująca w żywokoście. Pobudza regenerację naskórka, zmiękcza go, nawilża i wygładza. Korzystnie wpływa na stany zapalnie i efektywnie łagodzi podrażnienia, wspiera także proces gojenia się ran.

Alantoina to składnik bardzo dobrze tolerowany nawet przez najbardziej wrażliwą skórę, ponieważ nie wywołuje alergii, uczuleń ani podrażnień.

Bisabolol

(INCI: Bisabolol)

To główna substancja czynna rumianku. Bisabolol ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące podrażnienia, przez co jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę. Jest używany nawet w preparatach pielęgnacyjnych dla niemowląt. Intensywność działania nie jest wprost proporcjonalna do ilości bisabololu użytego w produkcie: zbyt duże stężenie bisabololu (2-3%) zmniejsza siłę działania substancji. Optymalne stężenie to 0,8%.

Ceramidy

(INCI: Ceramide 3, Ceramide 6 II, Ceramide I)

To rodzaj lipidów, które zapewniają spoistość i jędrność naskórka. Dzięki zdolności do wchłaniania wody ograniczają jej utratę przez naskórek. Wzmacniają ochronę skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, w tym przed promieniowaniem i niektórymi substancjami chemicznymi. Negatywne działanie na ceramidy mają mydło, detergenty i rozpuszczalniki. Ilość ceramidów zmniejsza się wraz z wiekiem, a u osób po 40. roku życia przestają one być syntetyzowane przez skórę.

Cholesterol

(INCI: Cholesterol)

Składnik występujący naturalnie w ludzkim sebum (łoju) i cemencie międzykomórkowym warstwy rogowej naskórka. Natłuszcza, nawilża i zmiękcza skórę. Ułatwia przenikanie innych składników preparatów kosmetycznych. Chroni i wzmacnia film okluzyjny (warstwę ochronną), który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry. Nadaje połysk i odżywia skórę i włosy.

Gluzkozyd decylowy

(INCI: Decyl Glucoside)

Bardzo dobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe łagodny środek myjący.

Powstaje w wyniku reakcji alkoholu tłuszczowego z oleju kokosowego z glukozą pozyskiwaną z kukurydzy.

Dimethiconol

(INCI: Dimethiconol)

Tworzy warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry. Jego wysoka stabilność nawet przy gwałtownych zmianach temperatury powoduje, że dłużej chroni skórę i włosy przed szkodliwym wpływem środowiska (wiatr, słońce, mróz). Odżywia skórę oraz włosy. Występuje w preparatach myjących, by wspierać odbudowę bariery lipidowej, która usuwana jest ze skóry np. przez proces mycia.

Disodium Laureth Sulfosusccinate

(INCI: Disodium Laureth Sulfosusccinate)

Bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych substancja myjąca. Usuwa zanieczyszczenia w sposób delikatny i skuteczny.

Gliceryna

(INCI: Glycerin)

Skutecznie zatrzymuje wodę w naskórku, dzięki czemu silnie go nawilża i poprawia jego elastyczność. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu ułatwia transport innych substancji w głąb skóry.

Glikol pentylenowy

(INCI: Pentylene Glycol )

Silnie nawilża skórę. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni funkcję promotora przenikania – ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry. Doskonale wiąże wodę (właściwości hydrofilne), dzięki czemu nie pozwala na jej utratę. Jest bezpieczny do stosowania nawet w stężeniu 50% w gotowym preparacie.

Kwas hialuronowy

(INCI: Hyaluronic Acid)

Ma wysoką zdolność wiązania wody. Gromadząc się w przestrzeniach międzykomórkowych, stanowi swoisty wodny rezerwuar, który nawilża skórę od wewnątrz i wypełnia jej strukturę, nadając jej gładkość i jędrność. Związany z wiekiem spadek nawilżenia i jędrności skóry spowodowany jest między innymi malejącą ilością i wielkością cząsteczek kwasu hialuronowego.

Masło shea

(INCI: Butyrospermum Parkii)

Uzyskiwane jest z owoców afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa. Chroni i wzmacnia ochronną powłokę hydrolipidową, efektywnie zapobiegając w ten sposób nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry. Łagodzi podrażnienia i regeneruje warstwę rogową naskórka. Odżywia skórę oraz włosy.

Olej parafinowy

(INCI: Paraffinum liquidum)

Silnie natłuszcza skórę, tworząc na powierzchni skóry film okluzyjny, który zapobiega nadmiernej utracie wody przez naskórek oraz chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych.

Olej z awokado

(INCI Persea Gratissima (Avocado) Oil)

Chroni skórę przed utratą wilgotności i utrzymuje naturalną równowagę skóry. Wspomaga procesy naturalnej regeneracji naskórka.

Sodium Cocoamphoacetate

(INCI: Sodium Cocoamphoacetate)

Łagodna i skutecznie działająca substancja myjąca, która usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry. Podobne działanie wykazuje w stosunku do włosów, którym dodatkowo nadaje połysk. Łagodzi podrażnienia wywołane przez anionowe substancje powierzchniowo czynne (m.in. detergenty, emulgatory, niektóre herbicydy i antybiotyki).

Trójglicerydy kwasów kaprylowego i kaprynowego

(INCI: Capric / caprylic triglicerides)

Skutecznie zwiększają nawilżenie skóry, ponieważ uzupełniają niedobory lipidów w skórze. Silnie natłuszczają, wzmacniając ochronną warstwę skóry, co z kolei ogranicza utratę wody. Chronią skórę przed działaniem czynników zewnętrznych.

Witamina E

(INCI: Tocopherol)

Skutecznie nawilża skórę, wzmacniając barierę lipidową naskórka. Wykazuje działanie przeciwzapalne i minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych skóry. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry spowodowanemu działaniem promieniowania słonecznego. Łagodzi zaczerwienienia skóry i wzmacnia jej naturalne własności ochronne. Sprzyja gojeniu się ran i regeneracji uszkodzonego naskórka.

Czytaj także:

Centrum wiedzy o AZS

Porady – jak dbać o wrażliwą skórę?

Skóra – warstwy i funkcje

Dostosuj terapię z Demsa to swoich potrzeb

Poznaj opinie pacjentów, którym pomogły preparaty Demsa